Partener :
Pagina Pupezelor din Ziua ( Arhiva )
 

( Format PDF )
(download Acrobat Reader)

Untitled Document
Pariurile sportive-joaca de copii?


In ultima vreme pariurile sportive au din ce in ce mai mult succes in randurile oamenilor mari, dar, mai ales, in randul copiilor. Acestia ajung sa-si dea toate economiile si banii de buzunar primiti de la parinti in schimbul biletelor de pariuri. Un gest necugetat din partea lor si o infractiune din partea celor care le sunt partasi.

Minorii nu au voie sa intre in sala de jocuri, iar, conform articolului 171 (publicat in Monitorul Oficial din 22 aprilie1999), sanctiunea este cuprinsa intre 500.000 si 1.000.000 de lei. Multi dintre adolescenti cumpara aproape zilnic cate un bilet, iar, ultima moda in materie de cum ne petrecem pauza mare, sunt pronosticurile sportive. ”Nu cumva ai cateva mii ca nu mi-ajunge de-un bilet?”, e una dintre frazele cu care ma intampina aproape zilnic colegii de scoala.
Ca pariurile au devenit o moda in randul elevilor nu poate contesta nimeni. „Si eu am pariat. Dar cine n-a facut asta?”, ne-a spus, uimit de intrebare, Sorin, elev in clasa a VIII-a la o scoala din cartierul Salajan.

Casele de pariuri amplasate strategic
Vrand sa ma conving cum stau lucrurile, am mers pana la o astfel de casa de pariuri din Vitan, situata chiar peste drum de Scoala Nr. 84. La cele doua ghisee vreo 15 persoane completau de zor la bilete de pariuri. Noua dintre ei erau copii de 12 – 15 ani. Am revenit peste vreo doua ore. Acum erau numai adulti. Stau cam zece minute si nu se ia nimeni de mine, desi, potrivit legii, nu aveam varsta care sa-mi permita sa intru intr-o casa de pariuri. Ma asez la coada, iar cand ajung la ghiseu il intreb pe agent de ce ii lasa pe copii inauntru. „Noi nu lasam pe nici-un copil inauntru. E clar? Si pe tine am vrut sa te iau la rost, dar mi-am dat seama ca vrei tu ceva”, mi-a spus barbatul, vadit deranjat de indrazneala mea.
„Dar acum o jumatate de ora era plin de copii...”, i-am replicat eu.” Nu cred. Pe atunci erau colegii si o sa vorbesc cu ei, dar nu cred”, a incercat el sa se apere, dupa care mi-a taiat-o sec: „Vezi, pe usa scrie ca nu au voie minorii. Noi respectam legea!”
Aflam de la elevi ca se intampla sa fie dati afara din salile de pariuri, dar ca „intra pe usa din dos”, ii roaga pe adulti sa le puna biletele. „Uneori nu ne lasa sa intram la pariuri, da' gasim pe unul pe altul care sa ne puna si noua biletul", ne-a declarat un baiat de 14 ani, impatimit al pronosticurilor sportive. El nu a vrut nici in ruptul capului sa ne spuna numele: „Ba, da’ nu ma scrii in „Pupaza” ca dup-aia nu ma mai lasa aia sa intru acolo si m-am ras de bani de buzunar.”

Castigul, un miraj
Am vrut sa vedem si daca se scot bani de pe urma pariurilor. Ceea ce am aflat ne-a cam surprins. Pana si jucatorii cei mai norocosi ies in pierdere. "Pai am castigat o data 200 si o data 300 (de mii de lei - n. red.). Da' am bagat peste un milion", ne-a declarat George, un alt impatimit al pariurilor. Altii au fost insa mai norocosi. „Am luat 800.000 odata, dar pariasem un milion si ceva. Da’ e caºtig, bã, nene, nu ca alþii…”, ne-a spus Alex, un elev de-a opta.
Profesorii nu sunt tocmai incantati de aceasta noua moda in randul elevilor. "Normal, copiii sunt tentati sa ajunga la „marul interzis”, dar de vina sunt adultii care ii ajuta. Ei sunt cei responsabili pentru incalcarea legii, asa cum se intampla si cu vanzarea de tigari minorilor. Politia ar trebui sa fie mai putin indulgenta cu ei si sa aplice legea", ne-a spus doamna profesoara Steluta Vlad, cadru didactic la Scoala Nr. 84 din Capitala.

Andrei Jujan, Bucuresti

NOU!! NOU!!
STIREA ZILEI
NOU!! NOU!!
... de la "Pupaza din tei":
Nume:
Email: 
Aboneaza 
Dezaboneaza